Wat is Hypnose?

"Hypnose is een staat van versterkte aandacht en beïnvloedbaarheid voor ideeën of een set van nieuwe ideeën"

(Milton Erickson)

Bijgewerkt op: 15-03-2024

Hypnose heeft zoveel mogelijkheden.

Het meest bekende is entertainment, waarbij je als een kakelende kip op het podium loopt, of waarbij je op het podium staat terwijl de hypnotiseur met zijn vingers knipt en je vervolgens op de grond valt.

Daarnaast bestaat ook medische hypnose, waarbij je je bijvoorbeeld uiterst kalm kunt voelen terwijl je in de tandartsstoel zit voor een behandeling, en er zijn ook hier nog vele andere potentiële toepassingen.

En dan heb je ook nog hypnotherapie, wat een vorm van therapie is die hypnose gebruikt als een instrument om therapeutische veranderingen in de geest van een persoon te bevorderen.

Hypnose kan ook worden gebruikt voor:

  • Pijnmanagement
  • Gedragsverandering
  • Verbetering van sportprestaties
  • Verbetering van communicatie
  • Stressvermindering en ontspanning
  • Creatieve exploratie”

Kortom, hypnose wordt op diverse manieren toegepast om verschillende aspecten van het menselijk leven te verbeteren en te beïnvloeden.

  • Kinderen tussen 0 – 7 jaar in hypnose zijn?
  • Je nu ook nog minimaal 2 x per dag in hypnose bent?
  • In de (top) sport hypnose gebruikt word voor nog betere prestaties?
  • Dat je in 1 tot 3 sessies van je ‘probleem’ af kan zijn? Denk aan negatief zelfbeeld, ongewenste gewoonten, onbewuste blokkades?

 En nog veel meer?

Hypnose058 Playing

Kinderen tussen 0 - 7 jaar in hypnose zijn?

 

Het begint al in de eerste zeven jaar van je leven hier creëer je de basis van jouw wereldbeeld en in deze periode is het brein in een staat van hypnose en neemt informatie op een andere manier op. Om op een effectieve en snelle manier heel veel te leren staat je brein open voor suggesties. Je kritisch denken is nog niet ontwikkeld. Dit houdt in dat je de informatie die je ontvangt veel sneller en directer opslaat. Hierdoor kan een kind op een  snelle manier heel veel leren. Je kunt je voorstellen dat. Ie in deze periode veel mooie dingen hebt geleerd waar je nu nog elke dag de vruchten van plukt. Denk alleen al aan het kunnen praten, lopen en bijvoorbeeld lezen.

De keerzijde is echter dat niet alles wat je geleerd hebt in deze periode jou dient nu in je volwassen leven. Wat voor jou toen een goed onbewust gedrag was kan nu behoorlijk in de weg staan om de doelen te bereiken die jij graag wilt.

Je nu ook nog minimaal 2 x per dag in hypnose bent?

De twee keer dat je zeker in hypnose bent is vlak voor je slapen gaat en vlak na je wakker wordt.

Hypnose058-naar de top

In de (top) sport hypnose gebruikt word voor nog betere prestaties?

Wanneer je als (top)sporter je prestaties wil verbeteren is naast het trainen van je lijf ook het trainen van je “mind” belangrijk, want voor een (top)sporter kan een verbetering van 1% het verschil betekenen tussen de eerste en de tweede plaats. (Zelf)hypnose is daar een belangrijk stuk gereedschap in. 

Bewust en onbewust

Om hypnose beter te begrijpen is het belangrijk om te weten dat wij werken met het bewuste en onbewuste brein. Het menselijk brein uit twee (onzichtbare) delen bestaat.

Het bewuste brein gebruik je bij logisch denken, praten, beslissingen nemen, analyseren en rationeel denken. We gebruiken slechts 5% van ons brein bewust. Wanneer een handeling, gedachte of overtuiging uiteindelijk een gewoonte is, wordt het verplaatst naar het onbewuste brein. Het onbewuste brein is verantwoordelijk voor 95% van ons gedrag en gedachten. In je onbewuste zitten alle kennis, ervaringen en gedachten- en gedragspatronen opgeslagen. Deze zijn ontstaan na aanleiding van jouw ervaringen, zowel de positieve als de negatieve. De negatieve dingen resulteren uiteindelijk in belemmerende overtuigingen, angsten en ongewenst gedrag.

Dat verklaart dus waarom je op bewust niveau allemaal goede bewuste intenties kan hebben, doelen kan stellen en bepaald (gewenst) gedrag wilt vertonen… om het vervolgens uit te stellen en redenen te vinden waarom het (nu) niet kan. Je onbewuste brein is je keihard aan het saboteren! Ergens in je onbewuste brein is er een ervaring, angst, blokkade of overtuiging opgeslagen, door een eerdere ervaring, die je nu tegenhoudt. Die belemmerende overtuiging, negatieve gedachte of dat onhandig gedrag is op een bepaald moment ontstaan (met een goede reden). Je onbewuste heeft het als een (overlevings)strategie gebruikt. Bewust weet je misschien niet meer waarom en op welk moment dat is geweest, maar gelukkig weet je onbewuste dat wel.